The Blog

Verplichting vrijwilligerswerk doet afbraak aan individuele waarde

Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat gemeenten werklozen die een uitkering ontvangen inzetten om vrijwilligerswerk te doen. In de ogen van veel mensen mag dit echter niet meer de naam vrijwilligerswerk dragen, aangezien de werklozen worden verplicht het werk uit te voeren. Vrijwilligers hebben ook hun mening, zij vinden namelijk dat het de individuele waarde van vrijwilligerswerk aantast.

Vrijwilligers doen in de meeste gevallen namelijk niet alleen vrijwilligerswerk om andere te helpen, maar ook voor zichzelf. Ze willen zichzelf ontwikkelen, sociale contacten opdoen, nuttig werk doen en het saaie betaalde werk ontvluchten. Het initiatief ligt bij de vrijwilliger en die maakt bewust de keuze voor vrijwilligerswerk.

Dit is niet het geval wanneer een werkloze wordt gedwongen vrijwilligerswerk uit te voeren. De gemeente neemt het initiatief voor het werk en het werk dat uitgevoerd moet worden heeft waarschijnlijk geen of weinig individuele waarde voor de werkloze. Het zou vrijwilligerswerk minder vrijwillig maken en het zou de naam vrijwilligerswerk aantasten doordat er vrijwel geen onderscheid meer te maken is tussen echte vrijwilligers en werkelozen.