The Blog

Inspirerende verhalen: 3 voorbeelden van betrokken bedrijven

2014_dela_doegoedweek (1)

Medewerkers van DELA tijdens de DoegoedWeek

Het is helaas een triest gegeven dat in Nederland steeds meer mensen (PDF) een beroep moeten doen op een voedselbank. Zonder deze hulp zou het er voor deze mensen, die veelal moeten leven van een minimum uitkering en daarmee nauwelijks rond kunnen komen, helemaal hopeloos uitzien. Voedselbanken zijn dan ook nog altijd hard nodig in onze samenleving, maar die kunnen alleen maar bestaan dankzij de belangeloze inzet van vele vrijwilligers.

Een week lang het goede doel steunen

Afgelopen oktober organiseerde uitvaartverzorger DELA dan ook de DELA DoegoedWeek. In deze week gingen ruim 400 medewerkers van de verzekeraar aan de slag bij verpleeg- en verzorghuizen, Staatsbosbeheer en voedselbanken in heel Nederland. Zo hielpen zij deze instellingen en organisaties die goed werk verrichten, maar hierbij regelmatig handen en middelen te kort komen.

De achterliggende gedachte van de DELA DoegoedWeek is dat de medewerkers op deze manier in aanraking komen met vrijwilligerswerk en hierdoor zien wat ze kunnen betekenen voor een ander. Manager van het DELA goededoelenfonds Mia van Eijl zegt daarover:

“We horen vaak van onze collega’s dat als zij eenmaal de eerste stap hebben gezet als vrijwilliger, ze voelen hoe betekenisvol je als vrijwilliger voor een ander kunt zijn. Het verrijkt je leven. Met de jaarlijkse DoegoedWeek bieden we hen de gelegenheid om hieraan invulling te geven.”

Maatschappelijke betrokkenheid

DELA is niet de enige grote Nederlandse organisatie die zich inzet voor de samenleving. Ook oliegigant Shell heeft een apart fonds waarmee het een bijdrage wil leveren aan de maatschappij. Dit doen ze onder andere door sociale, culturele en sportieve projecten in de omgeving van hun vestigingen te steunen, maar ook door de eigen medewerkers aan te moedigen om zich in te zetten als vrijwilliger.

ScreenHunter_07_Dec._30_12.41 (1)

Een donatie van het Shell vrijwilligers fonds

Medewerkers en gepensioneerden van Shell die als vrijwilliger aan de slag zijn, kunnen bovendien een beroep doen op het Shell vrijwilligersfonds voor een financiële bijdrage aan hun organisatie.

Hulp op 2 manieren

GAMMA_week06_fotoNLdoet

Medewerkers van GAMMA tijdens de NLdoet week

Bouwmarktketen GAMMA sluit zich ieder jaar weer aan bij de landelijke actie NLdoet. Dit is een initiatief van het Oranje Fonds en daarmee de grootste vrijwilligersactie van ons land. Bedrijven kunnen zich op deze manier een heel weekend lang inzetten voor een goed doel.

GAMMA geeft hier op twee manieren invulling aan. Zo krijgen organisaties die bij de bouwmarkt hun aankopen voor een NLdoet project doen, 20% korting hierop. Bovendien steken ook de medewerkers van GAMMA de handen uit de mouwen door te helpen met klussen zoals het maken van een natuurspeeltuin.

Volg jij hun voorbeeld?

Het is goed om te zien dat steeds meer bedrijven zich bewust zijn van hun rol in de maatschappij en hier ook naar handelen. Er zijn immers nog genoeg instellingen, verenigingen en initiatieven die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het goede werk dat ze verrichten. We zijn er echter nog lang niet! Lijkt het jou ook wat om via je werk aan de slag te gaan als vrijwilliger, bespreek dan eens de mogelijkheden met je baas, manager of de afdeling personeelszaken. Wie weet zijn ze net zo enthousiast als wij!

Tags: , , , , ,