The Blog

De magie van de kinderboerderij

Nederland kent veel mogelijkheden om met vrijwilligerswerk te beginnen. Zo denken mensen al snel aan activiteiten bij een sportclub, in de zorg, op scholen of in de welzijnssector. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg betrekkingen te bedenken waar je niet in de eerste plaats mensen helpt, maar dieren. Zo kunnen kinderboerderijen vaak veel enthousiaste vrijwilligers gebruiken.

Vrijwilligerswerk op de kinderboerderij

Op kinderboerderijen kunnen (stads)kinderen kennismaken met het boerderijleven. Om dit te kunnen bewerkstelligen, komt er meer bij het onderhouden van een kinderboerderij kijken dan slechts het voeren van de dieren. Zo is er altijd iemand aanwezig om een oogje in het zeil te houden, moet de leefomgeving van de dieren netjes en verzorgd gehouden worden én is er natuurlijk assistentie nodig bij de geboorte van een kleintje. Bovendien worden er op een kinderboerderij vaak leuke educatieve activiteiten georganiseerd voor de kinderen. En dit allemaal is slechts een fractie van het veelzijdige aanbod voor vrijwilligers.

keurmerk-kinderboerderijen

De perfecte outfit

Als je gaat werken op een kinderboerderij, moet je er rekening mee houden dat je vies kunt worden. Trek dus kleding aan waarvan het niet erg is als het vies wordt of als er een gaatje in komt. Zorg ervoor dat je kleding gemakkelijk zit en dat je er gemakkelijk in kunt bewegen: in een rok stap je niet echt soepel over prikkeldraad heen. Een tuin of regenbroek gecombineerd met regenlaarzen of andere waterdichte stappers is daarmee wellicht de ideale outfit op de boerderij.

Nederland telt ruim 500 kinderboerderijen, waarvan zo’n 50 boerderijen het keurmerk dragen. Grote kans dus dat je aan de slag kunt bij een kinderboerderij bij jou in de buurt.

overzicht-kinderboerderijen-nederland

Tags: , ,